Последвайте ни

EU Code Week и Meet & Code с Kinder Coder 2022

Европейската седмица на програмирането е доброволно движение, концентрирано не само в рамките на Европа, което насърчава хората да открият какво означава да програмираш. В рамките на инициативата хиляди деца, младежи, родители и учители участват в напълно безплатни уроци и занимания, организирани от доброволци. Тази година периодът, в който се провеждат тези събития е 8 - 23. октомври, а Kinder Coder стана посланик на Седмицата на програмирането за трети път и допълни каталога за България с две събитияВ статията днес споделям повече за това.
Новото в участието ни тази година е, че съчетахме EU Code Week с друга програма за насърчаване на дигиталните умения, а именно Meet & Code Програмата ''Запознайте се и програмирайте'' е насочена към деца и младежи на възраст между 8 и 24 години, като цели те да се запознаят със света на технологиите и програмирането по забавен начин в рамките на финансирани от инициативата специални събития. В България зад инициативата ''Запознайте се и програмирайте'' стоят SAP и ФРГИ (Фондация работилница за граждански инициативи), които приемат и обработват кандидатурите за участие като организатор на Meet & Code събитие.  
И така, след успешен процес по кандидатстване за финансиране, проведохме нашите две занимания в средата на месец октомври:

Експериментиране и програмиране с micro:Bit - на 15.октомври, 2022 г

и 

Хибридна роборика: LEGO & micro:Bit - на 17.октомври, 2022 г.

Уроците на открити врата се проведоха в читалище "Захари Стоянов", в квартал "Христо Смирненски" и успяха да съберат над 20 лъчезарни участника, във възрастовия диапазон 1. - 4.клас. Децата имаха чудесни нови преживявания и досег с вълнуващия свят на програмирането и роботиката. Този мини-панаир на технологиите донесе на децата поредната порция новости и емоции! Под един покрив събрахме няколко любими технологии, комбинирахме и експериментирахме, вдъхновихме и усмихнахме! Работните станции бяха организирани в две помещения, условно разделени и по типа на технологиите. Основен мотив и в двете събития бе работата с микро контролера micro:Bit - работата с него беше в едното помещение, но имахме и сектор с Лего роботика, където децата бяха свободни да избират между работа по инструкции или собствен дизайн. Заниманията донесоха забава и полезен опит за децата, случваха се чудеса и бе наситено с творчество.

Повече за преживяванията ще ви разкажат следващите кадри:

Снимки от събитието Експериментиране и програмиране с micro:Bit


Повече информация за събитието: Експериментиране и програмиране с micro:Bit  се фокусира върху малката програмируема платка micro:Bit. То включи:
👨‍💻 демонстриране на нагледна връзка между хардуер и софтуер;
👨‍💻 забавен hands-on опит и експериментиране с програмиране и моментално изпробване на програмите с контролера и вързаните към него компоненти (сензори, лампички, звукови колонки и т.н);
Цели на събитието:
🎯 да запознае отблизо децата с програмируемия контролер micro:bit;
🎯 да въвлече децата по забавен начин към темата за хардуерното инженерство;
🎯 да опознаем още една страна на програмирането и пряката му връзка с програмируемия хардуер;

Снимки от събитието Хибридна роборика: LEGO & micro:Bit



Повече информация за събитието:  Хибридна роборика: LEGO & micro:Bit се фокусира върху роботиката за деца и имаше за цел:
🎯да насочи учениците към роботиката и да им вдъхне увереност за последващи стъпки в нея;
🎯 да демонстрира подход за хибридна роботика между два различни типа компоненти: LEGO части и контролерите micro:bit;
🎯 да вдъхнови децата да бъдат изобретатели;
🎯да поощри креативност и желание за експериментиране, комбиниране на различни материали;
Аз съм удовлетворена и доволна от свършената работа и постигнатите цели. Силно се надявам нашите участници също да са взели най-доброто от тези срещи и да са една идея по-вдъхновени на тема ''творчество и с технологии''. 
Настоящият проект се осъществява благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

За още подобни новини, ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари