Последвайте ни

Micro:Bit: ресурси, книги, помагала

През годината няколко пъти получих прекрасна обратна връзка за статията Безплатни Scratch книги, помагала и ресурси, а броени пъти беше потребна и на мен в отговор на въпроси от типа: "Препоръчайте ми източник". Това ме вдъхнови да направя същата тази селекция, но този път за ресурси, свързани с програмирането на платката micro:Bit. 

От моя гледна точка тя е чудесен избор за преподаване на ученици от всякакви възрасти: Може да се ползват няколко езика, включително и блоковия, лесен за възприемане от по-малките и близък по изглед и аналогия със Scratch, make code. А освен това е и директна връзка между програмирането и роботиката. В следващите редове изброявам достъпни ресурси за обучение с micro:Bit.

1. Официалният видео-курс на Micro:Bit Educational Foundation

https://microbit.thinkific.com/

Курсът е лесно и приятно поднесен под формата на кратки и добре илюстрирани видеа. Достъпът се случва лесно - позволява вписване дори и с facebook профил. До момента са подготвени осем модула. Всеки модул е придружен от тематично разпределение, а достигайки края на модула, се генерира сертификат, ползващ потребителското име, с което е вписан потребителя. Вярно, курсът е на английски, но има субтитри за улеснение. Идейно би било да се комбинира в хибридно обучение: чужд език и програмиране.

Сертификат за завършен модул

2. Официалните ресурси с идеи за проекти от Micro:Bit Educational Foundation

Десетки добри идеи за учебни проекти, с възможност за филтриране по тема или акцентиращ компонент от платката. А също и разпределени в три нива според напредъка на обучаемите.

https://microbit.org/projects/make-it-code-it/


3. Програмиране на платка micro:Bit с езика Python. 

https://microbit-micropython.readthedocs.io/_/downloads/en/v2-docs/pdf/

 

4. Въведение в micro:Bit  с make code: блоково програмиране в комбинация с java script

https://edcuration.com/resource/product/374/Microsoft%20Make%20Code%20Micro%20Bit.pdf


5. Ресурси от Coder DOJO / Raspberry Pi Foundation

https://projects.raspberrypi.org/en/projects?hardware%5B%5D=microbit



6И още много ресурси, събрани от цял свят 

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари