Последвайте ни

micro:Bit: Упътване за употреба: Безопасно съхранение


Не съм ползвала micro:bit платките и свързаните с тях компоненти от над две години и разумно реших да им направя една ревизия. За мое нещастие, се оказа, че нещо се е случило с част от платките. По златистата част при портовете на някои от микробитите има тъкни петна, като ръжда. Повечето от тези платки с петната функционират както преди, но една от тях - най-силно засегнатата, изглежда безвъзвратно повредена.
Повреден micro:Bit в следствие на неправилно съхранение.

Какъв е проблемът? 
Индикация за проблем има още при самото включване към захранването: LED светлините започват да мигат особено:

И основният проблем: Платката не може да установи връзка с компютъра. След търсене на причина и евентуалното решение на проблема ми стана ясно, че не е по силите ми да оправя нещата. 
В страницата на micro:Bit сред често срещаните проблеми е посочен моя казус и уви, той не попада в разрешимите случаи. 
Най-вероятната причина за повредата е абсолютното неспазване на препоръките за съхранение, които до този момент така и не бях прочела. А най-важното е там, точно под точка Първа: 
Когато не ползвате платката micro:Bit, винаги я съхранявайте в антистатичен плик (и то затворен).
Ненапразно, когато пристигат чисто новите програмируеми компоненти (включително и най-дребните сензори), в чията струкрура има микроконтролер, те са опаковани именно с такова антистатично фолио. Във времето, през което моите платки не бяха ползвани, ги държах в един обикновен сортер, без да бъдат защитени с въпросните опаковки. Поуките са за мен, но ги споделям с тези от вас, които също не обичате да четете упътванията за безопасно съхранение!

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder


Коментари