Последвайте ни

LEGO® Education SPIKE™ Prime разширителен комплект: Какво има в него?

Благодарение и със съдействието на Центъра за творческо обучение имах възможността да поработя с допълнителния комплект на LEGO® Education SPIKE™ Prime и да надникна какво има в кутията. 

Като брой частите в него никак не са малко (603 по техническо описание) и за разлика от разширителния комплект EV3 45560, в който имаше единствено механични елементи, в новата серия има допълнителен голям мотор и втори сензор за цвят, с който да осъвършенствате движението по цветна линия! За мен това вече е значително предимство и напредък в мисълта за потребителя от страна на LEGO®! Защо? Защото в повечето школи, а дори и в домашни условия, обучението се задълбочава и цели усложняване и усъвършенстване на роботите чрез увеличаване на програмируемата електроника в тях. Но при желание за това трябва да поръчаш мотор или сензор като самостоятелна поръчка. Което си има своите недостатъци, а и по моя преценка, икономически не е изгодно. 

Из механичните части има съвършено нови, такива, които липсват както в предходни модели, така и в базовия SPIKE™ Prime. 


Сред любимите ми са екстра дългите кръстати оси! И разбира се, колелата, които са със значително по-широк диаметър от базовите.  Няма да обсъждам подробно частите, но пък пълен списък на включените елеленти ще намерите в приложените снимки.






Опаковката: Допълнителният сет пристига в картонена кутия. Броят на частите в него не позволява те да бъдат сместени в сортерите на базовия комплект. 

Но решение за това винаги може да се намери. Аз ползвах тази червена сортерна кутия за най-дребните елементи от сета. Другите части си останаха в найлоновите пликове за съхранение и домашна употреба.
фото-източник: https://brickarchitect.com/2022/review-45678-lego-education-spike-prime/

При по-прилежно подреждане, биха успели да се съберат допълнителните части, прибрани в пликовете, и поставени в голямата жълта кутия.
Ако не намирате за удачно да ползвате картонената кутия, друго решение за съхранение са кутиите за инструменти, тип куфарче. 

Впечатление ми направиха тези сини пинчета, които аз така и не успях да приложа някъде

Инструкции за сглобяване на модели с основния + допълнителния комплект

Наличните инструкции в ресурсите на LEGO Education са многообразни и много на брой с над 30 разработки за конструиране и провеждане на тематичен урок. Последвайте линка тук: 30 урока със Spike Prime   Събрани на едно място 30 идеи за проекти и напътствия за реализацията им. Тези, които засягат допълнителния модел обаче са едва 4 и за сега липсват повече идеи и инстукции за него. За кратка справка и сравнение отново с EV3 модела и неговото разширение, там има 6 броя независими един от друг модела: Може да ги намерите ТУК
Уроците, които насочват към работа с допълнителния модел на SPIKE Prime са тясно взаимосвързани и зависими, в определена последователност. Започва се с конструкцията на сложно шаси.
Сложно шаси със SPIKE™ Prime SPIKE™ Prime Expansion Set на крачка от завършване



Съпоставени двата тренировъчни робота: основен срещу допълнителен 

Всички уроци с допълнителния комплект имат поставена конкретна цел за изпълнение и ползват сложното шаси. Като в различните уроци варират допълнителните построения и препятствия, които са част от задачите пред робота. Като тази тук, например.
източник: https://education.lego.com/en-us/lessons/prime-competition-ready/mission-ready#lesson-plan

още една специфична част от допълнителния сет на SPIKE™ Prime - кокошчицата :)


За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари