Последвайте ни

LEGO® Education BricQ Motion Essential: Какво има в него?


В статията днес разглеждам комплекта LEGO® Education BricQ Motion Essential. И съвсем набързо ще споделя какво да очаквате от него. Тук става въпрос за механичен комплект: няма програмируеми компоненти, т.е не съдържа мотори и сензори;

BricQ Motion има два варианта: един за деца на възраст 6+, идейно замислени за обучение в начален етап. Именно той е обект на обсъждане в настоящия материал. И друг, чието име е BricQ Motion Prime - той е замислен по-скоро за ученици от основния етап. За разлика от сетовете, посветени както на роботиката, така и на програмирането в BricQ Essential има две книжки с инструкции, като всяка от тях съдържа по 5 проекта за сглобяване.

Частите са пригодени за прилежно разположение според цветове: Цветните стикери за сортерите и номерираните пакети с части улесняват максимално процеса по това разпределяне.



Съхранението на някои от частите, предимно по-обемистите, е предвидено да бъде директно в синята голяма кутия под сортерите, като за целта е подготвен и онагледяващ стикер, който да залепите от вътрешната страна на кутията.

По техническо описание комплектът съдържа 523 части и пълен списък с тях е даден на гърба на картонения постер, покриващ съдържанието на кутията. За мен те представляват интересна комбинация от класически тухлички и типични елементи от механиката, с които да се построят и анализират проекти, засягащи ежедневието, но преплетени с инженерство, физика,  математика и архитектура. Сред тях има въжета, тежести, гладки плоскости, амортисьори, колони и весели фигури на хора и животни. В няколко снимки е обхванат пълният им списък. 




Много предвидлива част от комплекта е кутията с резервни части: На гърба ѝ се открива списък с всичко, съдържимо в нея.
Човешките фигурки са 4 на брой и биха послужили за емоционални навигатори, както и за навигатори в игрови роли, теми за безопасност на труда, екипировка  и др. Една от четирите глави има двойно лице: изразява две различни емоции във фронт и гръб.



Книгите с инструкции и липсата на програмируеми компоненти всъщност правят абсолютно ненужно наличието на компютър, лаптоп, таблет или каквото и да е електронно устройство. Комплектът стимулира любознателността у децата, тяхното желание за експериментиране, сръчност, креативност, но и към по-задълбочен научен поглед и търсене на обяснения посредством природните науки и STEAM дисциплините. 
Този малък и лесно сглобяем проект например, демонстрира взаимодействието между зъбните колела: посока на въртене, съотношение на въртеливи движения и брой зъбци и т.н. Чрез добавяне или редуциране на броя им лесно се насочва вниманието на децата към тези сложни за детския ум въпроси. Само докато го разопаковах, този комплект ми стана любим и ме вдъхнови за още нови идеи, които да внедря в занятията си по роботика. А за детето дори няма нужда да споменавам.. Във възторг е!

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder


Коментари