Последвайте ни

Mindstorms EV3 робот за издание 2022: Cargo Connect

По-предизвикателно от това да сътрудничиш на децата от отбора по роботика да съставят дизайн на робот е това да сътрудничиш на децата от два отбора! Но е забавно, ако си човек, обичащ предизвикателствата в тази област. 
Вече публикувах за дизайна на SPIKE Prime робота, с който се състезаваше junior отбора на Kinder Coder. Сега е ред на този на големия отбор - модела на EV3 роботът. Ето го и него:

За неговия дизайн не съм правила инструкции, понеже не се налагаше постоянно да го сглобяваме, какъвто бе случаят с робота на малките. Но споделям от къде започнахме и от къде взехме първоначалната идея: линк към инструкции за FLL Minimal Bot; До тях стигнахме благодарение на страхотните ресурси на Nano Giants Academy. Посветени на състезателния дизайн, тези роботи са чудесна отправна точка.

В нашия случай - точката си бе наистина малка, защото финалната версия на състезателния ни робот няма нищо общо с първообраза си. Като започнем от това, че флипнахме моторите да са във вертикална позиция, за да намалим площта на роботската проекция и стигнем до съвършено дизайнерското си решение за пасивна приставка.

Изоставихме идеите за наличието на щипка - всички предмети по полето са доста дребни, а само със среден мотор, не бихме успели да направим толкова добра и детайлна щипка. Затова в дизайна ни присъства т.н ‘’пасивна приставка’’.



Приставката ни е нужна почти през цялото време на играта: Тя има две позиции: монтирана максимално близо до основното тяло, и второ положение - монтирана в максимално издадено положение. 

Другата ни приставка е накрайник за средния мотор (който е монтиран не централно, а в страни). С нея придърпваме предметите и ги пазим от излизане от ‘’корема’’ на робота, защото се оказа, че с тези дребни размери на предметите, пасивната приставка не е така ефективна, колкото очаквахме.


Преди да разглобя робота му направих кратко клипче и няколко снимки, за да го имам документиран за историята. А при нужда биха послужили и за реконструкцията му, но едва ли. Аз и отборът бяхме доволни от крайния резултат, но какво по-хубаво от разнообразието. В сравнение с предните две години и дизайните, които ползвахме тогава, този е коренно различен. За бъдещи състезателни цели ще продължим с новаторството, надявам се.

Ето ги и снимките за спомен;
Изглед отгоре;
Базово тяло и пасивна приставка;
Помощните опорни колелца;
Сензор за цвят в задната част;

Базовото тяло след разкачане;
А какво може да прави така конструирания робот вижте във видеото:


За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари