Последвайте ни

Роботика за България 2022: Ново начало

След супер-началото през 2019-та година, последвано от още едно успешно класиране през 2020-та, макар и под знака на Кодив-19, заради житейското събитие под знака на майчинството, аз пропуснах сезона на Роботика за България 2021. Но имах прекрасната възможност да наваксам този пропуск, след като за сезон 2022 стартитах работа не с един, а с два отбора по роботика на ново място, с напълно нов състав на децата. За гордост и щастие на всички ни в Kinder Coder, и двата отбора се класираха за присъствения финал, който се проведе в зала 6 на НДК на 18.юни. 

Отборът от по-големите деца се състезаваше с робот EV3 и макар да нямат купа и място в челната тройка, се представиха много достойно и спечелиха отличие в категория "Екипна игра". През цялото време на състезанието момчетата бяха изключително самостоятелни и без да имам възможността да ги придружавам в отделните изпитни етапи, следваха стриктно графика си и успяха да бъдат на време и на точното място във всеки един момент. 

 Съставът на големия отбор е от: Цветан Бакалски (8.клас), Стивън Титов (8.клас), Тодор Тодоров (6.клас) и Павел Титов (6.клас), който не присъства на събитието по независещи от нас обстоятелства.

Причината да оставя големите да бъдат така самостоятелни бе другият отбор - този на по-малките, джуниърите. Присъствието ми до тях бе наложително, макар че трудно човек присъства на 8 отделни места в един и същ момент: НДК е огромно място, с широки коридори, по които да се тича и щурее без умора. А на моменти стъпалата на тези диви кодерчета бяха по стените, борещи се със законите на гравитацията. 

Едни от най-малките състезатели, явили се на състезанието. Това са децата от 1.клас – Антон Иванов, Стефан Талев, Тодор Ангелов, Александър Богунски, учениците от 2.клас – Никола Иванов, Лъчезар Баненкин, Димитър Диамандиев и Александър Божинов – от 3.клас.

Не бяхме пример за дисциплина и организираност, но грабнахме много сърца. Освен симпатиите на съдийските комисии, децата от малкия отбор завоюваха отличия във всички четири състезателни категории, което им отреди почетното трето място и бронзовата купа в тяхната дивизия. Това, обобщено за мен като треньор значи: 3 от 3! За три години на участие в този дълъг, поетапен и многокомпонентен формат, три пъти успяваме да ''приберем'' купа от челна тройка! От дистанцията на времето се забравя какво точно е коствало това и остава само удовлетворението от свършената работа. "Роботика за България" е прекрасно начинание, а присъствените финали са емоция, която аз лично ще помня завинаги. За да не изпадам в дълги и обяснителни слова, ще оставя малко снимков материал да предаде част от преживяването.

Малките по време на комисия "Екипна игра" (на мен не ми е позволено да присъствам)
Големите пред комисия "Робо дизайн"

Пълен архив на снимките от това епично събитие може да намерите ТУК: във facebook страницата на Kinder Coder
В медиите то присъства  и в архива на Уча в Пловдив

Инициативата "Роботика за България" стартира през 2015 г. и се провежда в рамките на вече седем учебни години, като в нея участват над 1500 ученици от 5 до 10 клас от цялата страна. Създадените отбори през 2022 година са 79 от 42 училища в 26 града. Целта на програмата е да бъде стимулиран интересът на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Инициатор на програмата е SAP Labs Bulgaria, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Коментари