Последвайте ни

Отзив за книгата: Програмирай и играй със Scratch

Преди време създадох статия, споделяща  Безплатни Scratch книги, помагала и ресурси и още от тогава имах идеята да споделя и мнение за книги за Scratch от книжния български пазар. В интерес на истината те не са многобройни и изборът не е кой знае колко голям. А тези, които аз притежавам или съм успяла да прегледам лично, се броят на пръсти. Ще започна с най-скоро отпечатаната: книга на издателство "Асеневци'', излязла от печат 2020 год.

Пълното заглавие на книгата е: "Програмирай и играй със Scratch; създай 10 забавни игри и стани истински програмист"

Автор: Матю Хайленд;

корица: мека;
страници: 136

Книгата е базирана на Scratch 3.0 (за разлика от останалите, които имам). Разделена е на две части: теоретична и практическа. За мое съжаление теоретичната е твърде голяма. Цели 68 страници са отнели на автора да въведе читателя в Scratch и да го запознае с интерфейса на визуалния език за програмиране. От друга страна - точно по това се различава тази книга от останалите, с които съм работила. Наистина, описанието на блокчетата е дълго, но това прави книгата подходяща за напълно начинаещи деца. Трябва си търпение, докато се изчетат всички раздели от теорията, но ако се комбинират паралелно с директна, паралелна работа и изпробване на обясняваните блокове, ще е резултатно за уменията на детето.

Намирам за положителна черта това, че в теоретичната част има споделени съвети, идеи, тънкости и уловки. А ето как завършва самият край на раздела с теорията:

В практическата част стъпка по стъпка се реализират проекти-игри. Всяка следваща надгражда предишните и така се получава, че десетата игра е най-сложна и комплексна. В други книги съм забелязала, че цари известен хаос: не се следва някаква последователност, ползват се по-сложни конструкции без да са обяснени качествено и се прескачат базови неща. Тук бих казала, че авторът има плавен подход и планирано проектите се усложняват.

Друга положителна черта: Книгата е по детски илюстрована, но никак прекалено. Съдържанието е изчистено от отежняващи илюстрации, пръснати хаотично във всички посоки. Така се създава усещането за прегледност и се позволява добра ориентация в текста.

Това, което на мен не ми харесва в книгата: нито теоретичната, нито практическата част включват блокчета от раздел ''Моите блокове'' и  "Списъци". Което лишава книгата от завършеност, а самите проекти остават на ниво ''базови'' и не дават основата за създаване на по-сложни проекти. Само още няколко страници и един - два проекта, включващи блокове от "Списъци" и  собствени методи щяха да направят книгата топ-предложение. 

"гръб" на книгата

Смятам да не навлизам в повече подробности. Като цяло идеята ми не е да давам подробни оценки за книгите, посветени на детското програмиране, а само да нахвърлям впечатления. Надявяам се да съм била полезна. 

Скоро ще споделя за следващата книга от личната си Scratch-библиотека, а за още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари

  1. Благодарности за отзива! Изключително полезен при подбор на учебна литература.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво! Радвам се да послужи някому! :) Поздрави

      Изтриване
  2. Страхотна идея и много полезна!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар