Последвайте ни

Сингапур, Индия, Румъния, Индонезия - най-големите Scratch победители за 2021-ва

 

Преди часове най-мащабният формат за международни детски състезания по програмиране със Scratch IKCC обявиха годишната си класация за най-добрите Scratch проекти, с които са се състезавали деца в рамките на състезателната 2021-ва година. Проектите са 4 - по един във всяка от възрастовите групи. Селекцията е направена от комисия в състав на 12 съдии от 7 държави.  В тази оценка са включени всички победители в конкурсите за 2021 от двата формата: международен, в лицето на IKCC и национален - в лицето на NKCC

Проектите-победители:

В категория 7-8 годишни: Shanaya Bhandari, Сингапур (краен резултат: 4.58)

   https://scratch.mit.edu/projects/537992697  

В категория 9-10 годишни: Nirmal Deepak, Индия (краен резултат: 4.37)
   https://scratch.mit.edu/projects/554086258/

В категория 11-12 годишни: Sasha Andrei Vovcenco, Румъния (краен резултат: 4.50)
   https://scratch.mit.edu/projects/537014164/ 

В категория 13-14 годишни: Rakha Sapta Fabian, Индонезия (краен резултат: 4.41)
   https://scratch.mit.edu/projects/508180621/ 

Победители винаги е ясно, че стават малко на брой деца, но хубавото на платформата е, че насърчава бъдещи участия на децата като след всяко състезание се издава сертификат за участие. Освен това, организаторите и съдиите се стараят да бъдат максимално прозрачни в избора си на победители и винаги има таблици с резултати, и съответно критерии в подбора. Много от организаторите на състезания в България и по света могат да вземат добър пример в това отношение.

Малко повече за IKCC: IKCC съществува по инициатива на „Asociatia SASORYCODE” (неправителствена и нестопанска организация) и с изключителна подкрепа на много партньори и софтуерни компании. Платформата е създадена, за да подкрепя и насърчава децата, които обичат света на програмирането и компютрите. Тя е отправната точка за състезателния дух на изобретателни деца със страст към програмирането, при това е доста добре организирана. Всички IKCC състезания са БЕЗПЛАТНИ! За участие не се изискват такси! Основната цел е да се развиват уменията за програмиране на децата чрез създаване на игри, истории или анимации. Децата да бъдат привлечени от тези творчески проекти все по-масово и да развихрят въображението си, надграждайки уменията си и амбицирайки се да стават все по-можещи.

Нещо впечатляващо и достойно за възхищение: Съдийският състав е изграден изцяло от доброволци. Комисията от експерти, които са валидирали умения и качества да влезнат в съдийския състав, оценява хиляди проекти годишно, без техния труд да бъде материално възнаграждаван, а състезанията не са никак малко и след всеки състезателен сезон набират все по-голяма популярност и инволвират деца от все по-голям брой страни. Графикът може да погледнете тук и да следите за бъдещите състезания през 2022-ра.

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари