Последвайте ни

Workshop-мечта в Център за творческо обучение - Пловдив: LEGO® Education SPIKE™ Essential

Ако сте от хората, които се интересуват от трансформацията на българското образование и стъпките към по-адекватни и актуални решения, значи познавате Център за творческо обучение или поне имате поглед над тяхната работа. В статията днес разказвам за присъствието ми на събитие, организирано от Център за творческо обучение на тема, която отдавна ме вълнува, а именно: образователните комплекти на LEGO®

По-конкретно, на фокус бе неотдавна представения от LEGO® Education комплект SPIKE Essential, който идва да замести ''пенсионирания'' We Do 2.0Център за творческо обучение е официален партньор на LEGO® Education за България и през септември организацията стартира своята серия от безплатни работилници за учители, посветени именно на новия продукт от образователната система на LEGO®. Минаха тези за София и Пловдив, а след дни е и тази за Варна

И така: В съботния ден станах част от SPIKE™ Essential работилницата, която освен че се проведе в дружелюбна и творческа атмосфера, бе водена и от сертифициран LEGO® инструктор - един от двамата за България (към този момент). Официална информация за самия SPIKE™ Essential може да прочетете тук. Какво е основното за SPIKE™ Essential:
- Предназначен е за деца в начален етап на образование (6+ години);
- Както е характерно за LEGO® Edu продуктите, кореспондиращият софтуер е интуитивен и се състои от тематично разпределени учебни ресурси и инструкции за сглобяване на съответната за урока структура;
- В комплекта има механични и електронни елементи като програмируемия хардуер (компютъра на конструктора), 2 мотора, 1 сензор за цвят и 1 светлодиодна матрица;
- Към комплекта е включена и кутия с резервни принадлежности, както и 4 човечета с определена роля в презентирането на разглеждания проблем от учебното съдържание.

Спирам с обясненията и ще ви преведа визуално през преживяването чрез дузина снимки и кратки разяснения, опитвайки се да не бъда отегчителна. 

Фигурките Софи, Мария, Даниел и Лео; кутията с резервни части и солидната кутия за целия комплект
След въвеждащата презентация веднага пристъпихме към работата. Организирани по двойки, на всяка работна станция имахме на разположение по един комплект SPIKE™ Essential и по един Chromebook, който ни превеждаше през инструкциите за сглобяване на посочената структура от тематично разпределените уроци. В последствие, на хромбука програмирахме изработената LEGO® структура. 

Следваме инструкциите стъпка по стъпка


Софтуерът към SPIKE™ Essential включва готови уроци, тематично разпределени в 5 теми. Тази, в която работихме бе "Луди карнавални игри", а конкретният проект бе за построяване на съоръжение, удрящо топче, което да достигне до определена цел.

След изпълнението на първоначалната задача, водени от виртуалния съветник, експериментирахме с различни накрайници, които да предадат удара на топчето. Защо? Лесно ще си отговорите на този въпрос, ако вземете предвид, че един от фокусите на LEGO® Education са STEM/STEAM заниманията.
Втори построен проект; отново от модул "Луди карнавални игри''

В рамките на времето за практика успяхме да конструираме и втора структура, аналогична на първата. Работата по двойки съкращава значително времето за търсене на части и паралелната координация и стриктно следване на инструкциите. 
Много са нещата, които ме впечатлиха в начина, по който е организиран и реализиран комплекта SPIKE™ Essential. Едно от тях са фигурките - дизайн и подбор! Помислено е дори за дребни детайли като двойното лице - всяко човече има по две различни емоции. Чрез фигурките на фокус лесно могат да бъдат поставени социални и емоционални проблеми за разглеждане. Нещо много важно за децата в началния етап на обучение, според мен - затвърждаването на основни принципи на емоционалната интелигентност. 
Частите са цветово конфигурирани и лесно се организира подредбата им. Има дори спомагателни стикери по ръба на кутиите за съхранение, маркиращи в кое басейнче какви по цвят части да се събират.

Стигаме до брика: програмируемата част на конструктора. Ако трябва да потърся недостатък някъде, то бих посочила липсата на повече портове тук. С наличните само два порта, винаги ще има неизползвани програмируеми елементи и не може да се постигнат по-сложни конструкции, например структура, използваща двата мотора и сензора за цвят. Но от друга страна, напълно разбирам защо е така - все пак моделът е предназначен за по-малките.
В края на работилницата не разбрах как точно свърши времето, но вероятно и на вас ви се е случвало часовете в конструиране и програмиране да ви се струват само като минути. 


Приятна изненада бе и получаването на персонален сертификат за участие, който дойде последствие дни след проведеното събитие! Тази работилница бе преживяване и за мен бе удоволствие да бъда част от нея. 


Благодарности към Център за творческо обучение, че бяха инициатори и любезни домакини на събитието. Ще си пожелая "До нови срещи"! 

Поздрави: Kinder Coder

Коментари


  1. Браво за публикацията! Поздрави и успех със сайта! Определено ще го чета почти всеки ден! Успех с развитието му!


    Градски портал ╰┈➤ ① тук

    Дигитална агенция ╰┈➤ ① Viseo

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар