Последвайте ни

Интересното предизвикателство на ''Bebras'', или още "Бобър"

Bebras е международно състезание по информатика и компютърна грамотност. Международната инициатива е насочена към насърчаване на уменията за изчислително мислене сред учениците и развива множество умения в тази връзка.

Започната през 2004 г. от професор Валентина Дагиена от Вилнюския университет, „Bebras“ на литовски означава бобър. Наименованието на състезанието е вдъхновено от характерните за бобрите съвместен начин за екипна работа и стриктна работна етика.

Международната общност на Bebras до сега е станала около 60 страни с над 2.9 милиона ученици , участващи по целия свят!

За България организатори на състезанието са Съюз на математиците в България и Институт по математика и информатика към БАН. Тази година състезанието ще се състои on-line на 7.ноември и в него могат да участват ученици от две възрастови групи: 5.-7.клас и 8.-9. клас. Повече информация за регламент и срокове за записване прочетете на официалната страница на "Бобър" България.

 А от мен една информационна кампания за Bebras под формата на презентация, която свободно може да намерите тук. А на кратко..








Ако този тип задачи будят вашето любопитство и ви човърка кой е верния отговор, хвърлете поглед и към архива от 2020-та със задачите от възрастовата група 5.-7.клас


Инициативата има огромен архив от задачи за тренировка и такива, давани на минали издания през годините. Те могат да послужат за всевъзможни допълнителни дейности в областта на информатиката, математиката, та дори и по чужд език.  Повечето от държавите участнички поддържат интернет страница, на която може да откриете архив със задачи, които първоначално имат нужда от превод на български. Ето пример с Bebras Австралия

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.
Поздрави: Kinder Coder

Коментари