Последвайте ни

Изкуствен интелект: Пилотни програми за образователната програма в средните училища от MIT Media Lab


В ерата на Alexa, чат-ботите, всевъзможни web- и мобилни роботи, алгоритмите за тракване на YouTube, facebook и плейлистите на Spotify изкуственият интелект се превърна в начин на живот, подобрявайки маркетинга и рекламата, електронната търговия и др. Но какви са етичните последици от технологията, която събира и изучава лична информация? Как обществото трябва да се ориентира по тези въпроси и да оформи бъдещето?

На запад (да, отново ''на запад'') образователните експерти се замислят над въпроса и от 2019-та година правят пилотни проекти за учебната програма, предназначена за ученици от средното училище. Програмата е с насока Изкуствен интелект и има за цел разбирането на понятието и приложението му, а също засяга и етичната страна на нещата, както и горепосочените въпроси. Образователният материал е с отворен код, проектиран е от екип на Масачузетския технологичен институт и учи учениците как са проектирани системите за изкуствен интелект, как могат да бъдат използвани, за да повлияят на обществеността. 

Тук подбирам ресурсните линкове, които водят към разработките на MIT Media Lab, които са под добре познатата форма на добавки за платформата Scratch. Полезен опит и тема за допълнителни занимания могат да представляват проекти, включващи експериментиране с Hand-, Face-, Body sensing, Teachable machine и Text Classifier, който доказано върши страхотна работа.   

https://www.media.mit.edu/posts/ai-blocks/ 

https://mitmedialab.github.io/prg-extension-boilerplate/create/

https://mitmedialab.github.io/prg-extension-boilerplate/create/

Още добавки:
https://mitmedialab.github.io/prg-extension-boilerplate/intent-classifier/


Проект с добавката ''Face sensing''

Освен функциите със Speech to text, реших да изпробвам и лицевото разпознаване. В мини-проекта от скрийншота тук спрайтът разпознава усмихнато лице,  и успява да проследи ляво ухо. Има вече разработени проекти, ползващи тези AI функционалности. Може да ги намерите на:


https://dancingwithai.media.mit.edu/?

https://raise.mit.edu/resources.html

А всичко най-ново по темата може да следим тук: 

https://www.media.mit.edu/projects/ai-5-8/updates/

За още ресурси и материали ни последвайте на страницата ни във facebook.

Поздрави: Kinder Coder

Източник: https://www.media.mit.edu/articles/bringing-artificial-intelligence-and-mit-to-middle-school-classrooms/

Коментари