Последвайте ни

Момичетата от математиката и информатиката #4: Мариам Мирзахани

епизод #4

Следващото момиче от "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" сякаш не е особено популярно. Аз например разбрах за нея от книгата, но от това, което прочетох по нейн адрес впоследствие съдя, че в Иран тя е почитана като един от най-заслужилите учени на страната и всяко малко момиче знае името ѝ - Мариам Мирзахани.

Илюстрация на Мариам Мирзахани от Джорджия Марас

Мариам Мирзахани (12.май, 1977 - 14.юли, 2017 г.)

Като малко момиче нашата героиня от рубриката ''Момичетата от математиката и Информатиката'' си измисля истории, в чиито център винаги е тя и бива ту лидер, ту герой, ту пътешественик. Но в реалния живот всъщност тя завоюва нещо много по-забележително като постижение. Въпреки, че страната ѝ и всичко около нея е белязано от току-що преминалата война (ирано-иракската), тя се осмелява да мечтае и да оспорва обществените норми около себе си. Постиженията ѝ в областта на математиката не само осветяват нейния собствен път, но отварят пътища и за другите, които идват след нея.  

През 2014 година тя става първата жена носителка на най-престижната награда в областта на математиката - връчвания през четири години медал на Фийлдс, аналог на Нобеловата награда. Комитетът по определяне на Филдсовите медалисти посочва като причина за награждаването трудовете ѝ в областта на динамиката и геометрията на римановите многообразия и техните параметрични пространства. Освен че е първият ирански гражданин, Мaриам е и първата жена, наградена с Фийлдсов медал по математика. 

Мариам Мирзахани е родена на 12 май 1977 г. в Техеран, столицата на Иран. Тя не е мечтаела да стане математик. Като дете просто иска да прочете всички възможни книги, писани някога и да гледа телевизионни документални филми за известни хора, включително Мария Кюри и Хелън Келер. Била е вдъхновена да стане писател и от ранна възраст е рисувала. Завършила е основното си образование в Техеран във времето, когато приключва ирано-иракската война. За средното си образование се премества в девическо училище за развитие на изключителни таланти. По онова време в Иран този тип училища разполагат с по-добри ресурси и по-добре платени учители. В това училище Мариам среща Роя Бехещи, с която стават съмишленици и много добри приятелки. 

През 1994 г. Мирзахани и Бехещи стават първите жени, класирани за иранския олимпийски отбор по математика. Мирзахани спечелва златен медал същата година, като отбеляза 41 от 42 точки. На следващата година Мариам постига перфектен резултат - спечелва два златни медала и става първия състезател на олимпиада, който печели пълен брой точки.  Решенията ѝ там водят до първата ѝ публикувана статия. Олимпиадите запалват дълбоката ѝ любов към математиката. Мариам завършва бакалавърска степен по математика в Университета Шариф през 1999 г. По време на следването си там тя и Рая написват книга, която в Иран става стандартна справка за Олимпиадата по математика.

Мариам записва аспирантура в Харвардския университет със стипендия. Започва да посещава семинари при проф. Къртис Макмълън, който е Фийлдсов медалист за работата си в комплексната динамика, хиперболичната геометрия и теорията на Тайхмюлер. Въпреки че темите я очароват, тя не разбирала много от това, за което се говори, но полага огромни усилия, за да промени това. Освен от тези теми, полагащи стабилна основа по пътя ѝ към международното признание по-късно,  Мариам е очарована от хиперболичните повърхности. Известно е, че хиперболичната геометрия е трудна за визуализиране и представяне. Мирзахани обаче притежава необходимото изобилие от въображение; тя не просто разбира материята, но и лесно формира аналогии и визуализира формите и структурите, като герои от разказ. Следват дълги години на сътрудничество, научни трудове, изследвания и проучвания. Междувременно година след година Мариам обвързва професионалният си път все повече с математиката и това я води към преподавателска позиция в Стандфортския университет. 

През 2013 г., година преди медала, тя е диагностицирана с рак на гърдата. Започна лечение и постепенно се подобрява. Мариам не забавя темпото в професионалния си път и планира нови проекти за сътрудничество, но през 2016 г. ракът ѝ прогресира и тя отдава приоритет на лечението си. Въпреки това тя продължава да преподава, да оценяваше доклади и да напътства и ръководи студентите си. През 2017 г., на 40-годишна възраст, Мириам умира. Нацията в Иран оплаква нейната забуга, а президентът публикува нейна снимка без хиджаб, което е огромно нарушаване на табуто. От 1976-та насам Мариам е първата жена, чиято снимка е публикувана в ирански вестници без хиджаб.


Житейският път на Мариам Мирзахани е твърде кратък, но след него тя оставя траен и незабравим отпечатък както с несравнимото си отличие на креативен научен изследовател, така и с огромната трансформация, която налага, на образа на жените в консервативното ислямско общество.

Източници: 

Podcasts.Whastic

Не останаха още много, но скоро очаквайте да ви срещна и с останалите имена на момичетата от математиката и информатиката. Историите на всички тях са инспириращи.

Поздрави: Kinder Coder

Коментари