Последвайте ни

раSTEM без център за хиляди

В публичното пространство все по-често върлуват новини за STEM образование, STEM обучения за деца, STEM курсове за учители, инвестиции за хиляди левове в българските училища и спечелени проекти за изграждането на една модерна и съвременна STEM база и т.н., и т.н. И това е чудесно! Но как да бъдем STEM, ако не разполагаме с лъскавата страна на това направление? Тук ще ви дам няколко идеи, а харесат ли ви, сигурна съм ще намерите още десетки вдъхновения и ще превърнете която и да е класна, училищна или детска домашна стая в своя най-прекрасен STEM център!

STEM Lab: 25 Super Cool Projects : Build, Invent, Create, Discover

Идеите идват от тази вълнуваща книга с богато снимково и графично съдържание на тема STEM проекти. В нея са представени 25 творчески проекта, демонстриращи свойства от областите сили,  движение, химични реакции, форми, структури, светлина, звук и много други. При първото си прелистване на книгата веднага си набелязах няколко страхотни урока:

Кинетична и механична енергия

1. Проект за вятърна турбина


Във всеки един от 25-те проекта стъпка по стъпка нагледно е обяснено как и с какви материали да се направи макета - в случая, на турбината. Дори да не сте на Ти с английския, изображенията са напълно достатъчни, за да ви насочват.  

2. Кран - отново проект за сили и движение



3. Макет на акула: Механизми за предаване на движение

Течности и физични реакции

4. Проект за термос - трансфер на температурата


Форми и структури

5. Проект за кула от спагети - стабилност на конструкциите


6. Въжен мост - тема за тежест, резонанс и др.


7. Проект за домашен оранжериен купол


Звук и вибрации

8. Проект за ''машина за вълни'' - честота и трептене


9. Проект за акустична китара


Тези малко на брой 9 идеи дават толкова много теми на разговор и могат да вдъхновят малки и големи деца да търсят обяснение от науката чрез вас. Книгата дава още много добри насоки за практическа работа и уроци от света на математиката, физиката и инженерството, затова ви препоръчвам да си я свалите и да експериментирате смело. 

В конкретния интернет сайт има още десетки свободно достъпни книги на тема STEM и как да изпълним учебното съдържание с него. Теглят се свободно, само с това ограничение, че на ден не е позволено да се свалят повече от 5 книги. Но... и утре е ден :) 



Ще се радвам на въпроси или мнения, които може да споделите чрез съобщение в любителската facebook страница. Или ни последвайте за още идеи и материали.

Източник:



Коментари