Последвайте ни

Момичетата от математиката и информатиката #1: Маргарет Хамилтън

#епизод 1:

Започвайки с Маргарет Хамилтън, искам да насоча вниманието ви към една много интересна книга в два тома: ''Истории за лека нощ за момичета бунтарки''. Чудесно илюстрована, в биографичен стил, тя е посветена на вдъхновяващи момичета и жени от далечно минало и съвремие, които с живота и дейността си в различни области дават пример за това как се преследват мечти и се постигат наглед недостижими цели. В двата тома са побрани 2 х 100 истории, по детски описани, но освен за деца, те са предостатъчно интересни за хора от всички възрасти и с всестранни интереси. Аз лично се сдобих и с двете книги, с идеята да ги четем на дъщеря ми вечер преди заспиване. Историите в тях са кратки и увлекателни, а илюстрациите са прекрасни и сами по себе си също са вдъхновяващи, понякога повече от самата личност, която обрисуват. Като резултат - двете книги станаха любими както на мен, така и на Бимба! 

Корицата на Том 1 на английски език; снимка: Edith Carron

Без да издавам твърде много от съдържанието на книгите, в няколко поста ще ви помогна да надникнете в тях, като обърна внимание на жените, посветили работата си на областите математика и информатика. Една от тях е Маргарет Хамилтън. Илюстрацията в книгата е на Едит Карон и пресъздава най-известната на Маргарет снимка. А именно: 

илюстрация на М.Хамилтън; автор: Едит Карон

Сега вече сигурно се досетихте и си припомнихте, че сте я виждали. 

М. Хамилтън с разпечатката на изходния код, с който е задействан "Apollo Guidance Computer" (Едно отклонение: По онова време всички кодове се записвали ръчно, а после въвеждани в програмата, или така наречената LOL памет, "little old lаdies". Дължим това име на факта, че във време, в което на програмирането и на отдела по софтуер не се гледа като на нещо сериозно и отговорно, работата по писането и въвеждането на кодовете била възлагана основно на жени)

Но коя е Маргарет Хамилтън с няколко думи: Тя се присъединява към екипа на NASA едва на 24-годишна възраст, вече омъжена и майка на едно дете и в последствие става водещ програмист и директор на космическата програма ''Аполо''.  
Минути преди Аполо-11 да кацне на лунната повърхност, радарът започнал да праща към компютъра огромен обем информация със съобщение за грешка, което е можело да доведе до прегряване на системата, след което фатален край и проваляне на цялата мисия. Под ръководството на Маргарет, която предвидила подобен сценарий, специалистите бързо  презареждат бордовия компютър, като избират приоритетните данни по приземяването на кораба на Луната, и приземяването се случва! Т.е Аполо-11 оцелява и изпълнява успешно кацане благодарение на съобразителността на Маргарет Хамилтън. 

Професионалният път на Маргарет продължава дълго след случващото се през 1969 г. и в други направления, а за щастие жизненият ѝ такъв все още не е приключил и тя е живо вдъхновение за момичетата и жените в света на технологиите. 


Маргарет Хамилтън, 2017 г.


Очаквайте скоро да ви срещна и с останалите имена на момичетата от математиката и информатиката в двата тома. Поздрави: Kinder Coder

Коментари