Последвайте ни

Момичетата от математиката и информатиката #3: Ада Лъвлейс

епизод #3

Следващото момиче от "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" е толкова известно, че дори не е нужно да разказваме историята му. На практика тя завинаги остава в историята като Първата: не само първата програмистка, тя е създател на първата компютърна програма

Ада Лъвлейс (10.декември, 1815 - 27.ноември, 1852 г.)

Около сложното име на Ада ( англ. Augusta Ada King, Augusta Ada Byron) се споменават неща като: английска математичка, дъщеря на лорд Байрон, машината на Чарлз Бабидж, първия алгоритъм, числата на Бернули, програмен език Ада и т.н. 

Илюстрация на Ада Лъвлейс от Елизабета Стойнич

В книгата Ада Лъвлейс е илюстрована от талантливата Елизабета Стойнич, която има още няколко портрета на момичета бунтарки. Те обаче принадлежат към други сфери на дейност и ще останат встрани от нашата поредица истории за математички и информатички.

Илюстрации от Елизабета Стойнич на: Сестрите Бронте, Матилда Тосканска, Мери Шели

Житейският път на Ада Лъвлейс е основното вдъхновение за романа на Франсиско Х. Хагенбек - "Математика за феите", а освен чрез делата си Ада е останала вечна благодарение на изкуството на няколко портретиста, които днес дават представа за облика на този великолепен ум. 

Портрет от ок. 1835 г. с автор Алфред Едуард Шалон

Вместо да съм поредната, която да преразкава биографични факти за Ада, предпочитам да споделя един от любимите си Coder Dojo проекти, който е вдъхновен именно от личността на графиня Лъвлейс.  В него са включени малко на брой функционалности, като най-важно място заема използването на:

- random;
- конкатенация (или join функция);
- масиви ( или списъци / lists).

Проектът може да бъде използван за запознаване или затвърждаване на тези понятия и упражняването им на практика. На страницата с ресурса, той е обяснен стъпка по стъпка (на англисйки), а тук съм ремиксирала своя версия с малки изменения, включвайки диалозите на български и с малко по-разширени списъци.

Изпробвайте, споделете и сътворете!

А скоро очаквайте да ви срещна и с останалите имена на момичетата от математиката и информатиката в двата тома. Поздрави: Kinder Coder

Коментари