Последвайте ни

Момичетата от математиката и информатиката #2: Катрин Джонсън, Мери Джаксън, Дороти Вон

#епизод 2

От втория том на изданието "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" изваждаме на показ историите на три блестящи жени, в живота на които математиката заема съществена роля, а умението им да я ползват по брилиантен начин оставя имената им завинаги в историята. Макар за всяка от тях да може да се споделят купища значими факти и постижения, в книгата те споделят една обща илюстрация и едно общо резюме. Обединяват ги най-вече любовта към математиката, стремежа да правят това, в което са добри, NASA и общата им съдба да бъдат  сред сториците чернокожи жени, допринесли значително за успешната мисия по излитането на първия американец в орбита. Това са Катрин Джонсън, Мери Джаксън, Дороти Воън. На сайта на NASA за всяка една от тях има посветена страница с биографични данни. И не само по този начин им е отдадена почит: Изчислителният център на NASA в Лангли е кръстен на Катрин Джонсън, а централната сграда на агенцията във Вашингтон носи името на Мери Джаксън

Илюстрация в книгата на Дороти Вон, Катрин Джонсън и Мери Джаксън,
автор: Кристина Портолано

Всяка от трите математички в млада и зряла възраст

С какво стават известни тези жени накратко? 

Ако сте гледали филма "Скрити числа", значи вече знаете, че горепосочените три дами заедно с една голяма група от чернокожи жени са пряко отговорни за пускането на първите американски астронавти в космоса. Ежедневната им работа за НАСА била да решават сложни математически задачи, за да са сигурни експертите, че космонавтите могат да пътуват безопасно в Космоса. А ако не сте гледали този филм, препоръчвам ви го.


За нашите три героини, които ''катапултират" хора в орбита, по отделно:

Катрин Джонсън ( 26.август, 1918 - 24.февруари, 2020)

На нея NASA имат посветена цяла поредица от публикации, събития, изложби и много други. Там тя започва кариерата си, като работи с данни от полетни тестове.  Някои от нейните математически уравнения са използвани в сборник от лекции, наречен ''Бележки за космическите технологии'', които стават основoполагащи за космическите пътувания на NASA.

За мисиите на Меркурий Джонсън прави анализ на траекторията за  Freedom 7 през 1961 г. A през 1962 г., въпреки че траекторията на Глен вече се планира от компютри, по негово настояване (както се твърди), Катрин прави проверка на изчисленията, за да се уверят в безопасността на мисията.

Помолена да посочи най-големия си принос в изследователската си дейност на космоса, Катрин Джонсън говори за изчисленията, които са помогнали за синхронизирането межу Лунния кацащ апарат на Аполо с лунния орбитален модул за командване и обслужване, пише НАСА. Също така тя е работила по проекти за пускането на космическата совалка и първия амрикански спътник и е автор или съавтор на 26 доклада от изследвания.

Джонсън се пенсионира от НАСА през 1986 г. През 2015 г. тя получава Президентския медал на свободата, най-високата гражданска чест в Съединените щати.

Катрин Джонсън

Мери Джансън (9.април, 1921 - 11.февруари, 2005

Тя е една от многото жени-компютри от секцията на NASA в West Area. Занимава се с аеродинамични тунели и полетни експерименти, като извлича съответните данни от експериментите и полетни тестове. Мери Джаксън става първата афроамериканска жена-инженер в НАСА. 

Пенсионира се година преди Катрин Джинсън, през 1985 г. След 30 години служба в NASA, Джаксън решaва да стане активист в борбата на афроамериканките за равни възможности.

Мери Джаксън

Дороти Вон (20.септември, 1910 - 10.ноември, 2008)

Тя се присъединява към жените-компютри в Мемориалната авиационна лаборатория в Лангли през 1943 г. По време на Втората Световна законът изисква тя и нейните колеги афроамериканки да работят отделно от останалите жени-компютри, но ръководителите им да са задължително ''бели''. След края на войната Вон става първият чернокож супервайзър (ръководител) в NASA и работи усърдно по въпроса нейните служители да получават повишения и възнаграждения справедливо и независимо от цвета на кожата си.

Дороти е била експертен програмист на NASA за програмиране с FORTRAN и с умението си да програмира първите компютри на IBM, използвани за космически пътувания, също е допринесла за изстрелването на сателитната ракета, наречена Scout (Solid Controlled Orbital Utility Test). Тя се пенсионира от NASA през 1971 г.

Дороти Вон

Очаквайте скоро да ви срещна и с останалите имена на момичетата от математиката и информатиката в двата тома. Поздрави: Kinder Coder

Коментари