Последвайте ни

Първи стъпки в дизайна на робот с LEGO Mindstorms EV3 45544

Описаният тук робот и мултимедийният материал към него са използвани в състезанието "Роботика за България" издание 2019, а състезаващия се с него отбор печели II-място във финалното класиране на начинаещите отбори

За дизайна се ползва само основния LEGO Mindstorms EV3 45544 сет, без допълнителни мотори или сензори.

Краен резултат:



Като почти всеки, който отваря Lego Mindstorms EV3 45544 за пръв път и никога преди това не е строил робот с него, започнахме с инструкциите за основния модел, който малко по малко след това модифицирахме. Инструкции за това има в много сайтове, но може да си ги свалите и от тук. Като цяло до крайния вид, в който се намира робота от снимките се стига доста лесно. 

Основните промени касаят:

# завъртането на брика, така че да се осигури повече място за монтажа на средния мотор и прилежащата щипка

# необходимостта от щипка тип grab & lift; използвахме съвсем основна, по инструкции във видеото тук След което я подобрихме и адаптирахме за целта на задачата - монтирани са ограничителни лопатли и гумени щифтове, за да не се изплъзва товара.


# ползването на простички статични приставки и някои сензори като color и ultrasonic сензор, налагащо да вдигнем брика и щипката на малко повече височина


Какво може да прави така построения робот вижте във видеото:


Тази насочваща статия е идеална за стартиращи занимания по Lego роботика у дома или в училище. Ще се радвам на въпроси или мнения, които може да споделите чрез съобщение в любителската facebook страница. Или ни последвайте за още идеи и материали.

Коментари