Последвайте ни

Модификация на робот HOMI3

Модификация на HOMI3

Този робот бе робота-участник в ''Роботика за България'' 2020. За източник на дизайна на основния робот (без приставки и детайли, строго подчинени на регламента на играта), са ползвани невероятно полезните EV3 LESSONS и по-конкретно модела HOMI3. В инструкциите е посочено, че изграждането на този модел става с EV3 retail Set 31313, но ние успяхме да добием почти същата форма с наличните ни модели LEGO Mindstorms EV3 45544 + 45560. Наистина в инструкциите не разпознавахме всички части, но замествахме с подобни или търсихме най-близък аналог. 

Основна форма на HOMI3


Това, което липсва в инструкциите са нашите приставки, от които лифт-механизмът е най-голямата. Но нейното построяване също не е сложно. За него сме използвали класическата схема за лифт-механизъм със среден мотор. 

Инструкциите са по education.lego


Прикрепянето на мотора с лифт-конструкцията към основния робот е въпрос на въображение и практичност, а в добавка са прибавени части, способстващи построяването на нещо като контейнери, тип самосвал. Според целта на задачата, роботът се оборудва с двете или само с едната. 

Другият тип приставки, които сме сглобили са такива за избутване и провлачване на товар. Те също са въпрос на съобразителност и фантазия. 

Какво може да прави така построения робот вижте във видеото:


Тази насочваща статия е идеална за стартиращи занимания по Lego роботика у дома или в училище. Ще се радвам на въпроси или мнения, които може да споделите чрез съобщение в любителската facebook страница. Или ни последвайте за още идеи и материали.



Коментари