Последвайте ни

Форум v.3: Kinder Coder & тийнейджърите на третото хилядолетие


За нас възрастните изразът "третото хилядолетие" все още звучи като някакво мъгляво бъдеще. Но простата аритметика говори с факти, а именно: От 2018 г. насам няма нито едно дете, което да не е родено през третото хилядолетие. А това време създава за нашите деца една изключително динамична и променяща се среда, в която ключови се оказват не готови модели и прилагане на готови структури, колкото уменията да се мисли творчески, критично, да се оценява изобилна и противоречива информация, да се влезне в конструктивно взаимодействие с околните, да се идентифицира и разрешава проблем и т.н. С други думи, средата в която днешните деца живеят, е толкова различна, че уменията, които са били необходими на едно дете, за да стане успешен възрастен през XX век, твърде малко могат да помогнат на децата от XXI век да се справят с предизвикателствата на своето време. 

На 21-ви септември, в Свиленград за трета поредна година се състоя едно събитие с уникална концепция, което срещна децата на третото хилядолетие с тези от второто J. Младежкият форум „Твоето бъдеще – идеи отсвиленградчани за свиленградчани е прекрасна инициатива, предназначена за младежи и ученици, които в неформална и позитивна среда да могат да чуят личните истории в професионалния път на свои съграждани - работещи в различни сфери, и да почерпят опит от първо лице за своята кариерна ориентация. Младите хора днес са изправени пред необозрими възможности за бъдещото си образователно и кариерно израстване. Въпреки наличието на информация и все по-лесния достъп до нея, именно това може да ги обърка още повече. Да почерпиш опит от тези, които вече са минали по този път, е изключително ценно. Форумът се организира по идея на две млади дами, Неда Грозева и Анна Алексиева, с подкрепата на община Свиленград и  вече трета година то е част от Празничната програма на града за 5 октомври.


Екипът на Kinder Coder, представен от Таня и Недялко, имаше удоволствието да попадне в селекцията на тазгодишните ментори, сред които най-много бяха представителите на ИТ сектора. Освен нашите основатели на кръжока по програмиране и роботика за деца, сред хората, споделящи професионален и личен опит имаше програмисти, SEO специалист, архитект, графичeн дизайнер, граничен полицай, учител, преводач, психолог, треньор по ментална аритметика, медицинската сестра, консултант по Европейски младежки проекти и политики, земеделец, агроном със завидни задгранични командировки и юрист. В своята първа част от форума всички те се представиха пред аудиторията индивидуално, а във втората -  в  три групи бяха разделени ментори и ученици, за да могат да общуват по-свободно. Въпреки, че след по-официалния първи етап, по-голямата част от младежите напусна събитието без да потърси по-непринуден контакт и отговори от менторите, нашият Kinder дует остана с приятното чувство, че са имали възможността да споделят частица опит и мисли с група деца на третото хилядолетие. Оставаме с надеждите, че това полезно и уникално по формат събитие за младежите на Свиленград ще продължи да се развива и ще привлича все повече интерес у целевата си група!


Снимки със съдействието на:

Коментари