Последвайте ни

Киндер Кодер на финално състезание по роботика с близо 180 ученици от 15 населени места

Отборът на кръжока по програмиране "Киндер Кодер“, достигнал до Финала на Националното състезание "Роботика за България", се представи отлично и завоюва почетното второ място в своята група! Финалистите се класираха на национално ниво след отсяване в три етапа през последните 5 месеца. На практика състезанието започна в началото на учебната година, като за участие в него се регистрираха 97 отбора от 39 населени места.  Чрез он-лайн платформа на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до финалите достигнаха 30-те най-добре подготвени.


Състезанието, което се проведе на 15-ти юни в зала 6 на НДК, в София, се организира за четвърти пореден път и е част от програма „Роботика за България“, по инициатива на SAP Labs България, реализирано в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. В организирането на фестивала тази година са се включили над 36 доброволци в ролята на съдии в четирите комисии, изпитващи уменията на отборите.


Освен сребърна купа за цялостното представяне във всички компоненти на състезанието, нашите състезатели спечелиха отличия за всеки един от 4-те компонента: "Отборна игра", "Изследователски проект", "Робо дизайн", "Робо игра". Цели 5 пъти името на "Kinder Coder - кръжок по програмиране за деца, град Свиленград“ огласи зала 6 на НДК и нареди състезателите ни сред 9-те най-добри. За Киндер Кодер това е първо явяване на това оспорвано състезание, включващо предимно ученици от по-горните класове на професионални гимназии по електроника и природоматематически науки.
Финалът тази година събра общо 220 участници: 177 ученици и 43 ментори, а надпреварата се проведе в три групи: Премиер - в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A - в която са тези с поне един сезон, и дивизия Б - в която са най-новите, именно  като Киндер Кодер.

След пет месечна подготовка, целодневно участие, изпитни комисии в 4 направления, резултатите изглеждаха така: В дивизия Премиер първо място спечели отборът от ОУ „Васил Левски", Разград, второ от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров", Видин, а на трето място се класира този от СУ „Саво Савов“, Пирдоп. Победител в дивизия А е тимът на ПГ „Найден Геров“, Лом, след него се нареждат играчите на ППМГ „Екзарх Антим I", Видин и на трето място СПГЕ „Джон Атанасов“, София. В дивизия Б призът взе отборът от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Бургас. В същата дивизия на второ място се класираха Киндер Кодер – кръжок по програмиране, Свиленград, а на трето отново отбор от Бургас ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Така отборът от Свиленград се отличава като единственият, формиран на база доброволчество, извън държавно училище и с участници в доста по-крехка възраст от средната. Освен с възрастта на децата, отборът ни се отличава и с минималния брой на участници, а имено само 3-ма. На финалите няма друг отбор с актив от състезатели по-малък от 4. По правило отбор с по-малко то 3-ма съотборника не се допуска до участие. Поради тази причина броени дни преди финала отборът е застрашен от дисквалифициране, но в крайна сметка тимът в състав Виктор Георгиев (3.клас), Васил Ставрев (4.клас) и Елица Димитрова (5.клас) заминават за участие заедно с менторите си Таня и Недялко Козалиеви, представят се повече от достойно и се завръщат като едни от любимците на журито.

Източник: ФРГИ
Източник: ФРГИ
Източник: ФРГИ

"Настоящият материал стана възможен благодарение на подкрепата на Фондация
„Работилница за граждански инициативи“ и SAP Labs България по програма „Роботика за България“.




 

Коментари