Последвайте ни

ЗНАНИЕТО И КОНТАКТИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА

Ние в Киндер Кодер сме повече от убедени в значимостта на дигиталните компетенции и тяхната значимост за настоящите и бъдещите професии, но потърсихме мнението и на един успешно реализирал се работодател в света на дигиталните услуги – НИКОЛА МИНКОВ, CEO и старши SEO Експерт в агенция Serpact, за да сподели с нас какви умения и качества търси той при подбора на кадри за своя екип.

Никола притежава над 40 международни сертификата от Google, Bing, HubSpot Academy, SEO Certification, DoubleClick, Analytics Academy и много други. Лектор е на около 15 събития през последната година в България на конференции и конгреси по дигитален маркетинг. Отделно през 2018 година беше лектор на 2 международни уебинара - SemRush и The Recipe for SEO Success. Посещава конференции и обучения в Бостън, Сан Карлос, Сан Франциско, Сан Хосе, Лондон, Брайтън, Цюрих и Мюнхен за последната година.


В: Никола, разкажи ни как пое по пътя на дигиталното предприемачество и как дойде идеята за SEO Агенция, и то в малък град като  Свиленград?


О: Докато бях футболист се опитах да развия онлайн магазин във Великобритания с няколко съдружника. Тогава наехме агенция за SEO и така започнах да опознавам дигиталния маркетинг. Онлайн магазина успя да просъществува около 2 години и през 2013 година го затворихме поради грешни решения в бизнес процесите (тогава не можех да дефинирам какво са бизнес процеси).

Вече бях спрял с футбола и живеех в Свиленград, като се очакваше да стана митничар, граничен полицай или спедитор, заради гео локацията на Свиленград. Избрах друго и създадох собствена агенция за дигитален маркетинг, като разбира се бях сам (в различните етапи съм работил с две момчета), правех всичко: уеб-сайтове, поддръжки, Social Media Marketing, SEO и каквото се сетите, сайта info4trakya.com е първия ми проект, който още съществува. Беше ценно, защото разбрах в какво има перспектива и в какво не, та след няколко години лутане и неуспехи, провали и малки успехи, доста учене, успях да създам SERPACT.

От създаването през 2016 година до днес, успях да създам екип от 14 човека, 2 офиса в Свиленград, един в Пловдив, един в Сан Карлос, Калифорния, САЩ, един в Лондон, Великобритания. Днес сме една от най-разпознаваемите агенции в България, като сме от лидерите на пазара.



В: Като собственик и основател на SEO агенция ти си човекът, от когото е зависело как и какъв екип ще формираш. Имаше ли трудности в началото при подбора му, какви качества и умения търсиш в своите сътрудници?


О: Вече се усеща осезаемо как всяка професия има нужда от дигитални компетенции, а за в бъдеще усвояването им ще бъде неизбежен процес. Затова трябва да подготвим младото поколение навреме. Важно е обаче, това поколение да се подготвя от подготвени специалисти, а не от академии с единствена цел да реализират печалби за сметка на качеството.



В: В момента търсите човек за позията Project Manager?



О: Да търсим човек със следния профил за Project Manager:

  • Отлични умения с компютър – компютърна грамотност /Counter Strike и Solitaire не се броят :) /
  • Възможност за мултитаскинг – ще имате много различни задачи, които ще трябва да се научите да управлявате /Asana, Trello и подобни/
  • Добра комуникативност за ежедневно общуване с клиенти по имейл, телефон, чат, директен контакт /Ако сте ясен, убедителен и смел – това е предимство!/
  • Стандартна работна седмица: от понеделник до петък, от 08ч. до 17ч., с обедна почивка от 12ч. до 13ч. /събота и неделя са почивни дни/
  • Опит в управлението на екип.

В: Смяташ ли, че подобни инициативи като Kinder Coder помагат на малчуганите да навлязат по лесен и забавен начин в света на IT и да развият интерес и пристрастие към дигиталните умения?


О: Да, определено. В малък град като Свиленград аз съм първия човек, който би подкрепил подобна инициатива. Освен, че трябва да се борим за един чист интернет, трябва да търсим и възможност да надградим знанията и онлайн културата на подрастващите. Ако пък една такава академия успее да подготви кадри за след 8-ми клас, би било чудесно.




В: Какво би казал на тези родители, които се опасяват да не би детето им да развие пристрастеност към дигиталните устройства, и гледат на курсовете по програмиране в ранна възраст по-скоро като на опасност, отколкото на нещо полезно и изграждащо стойност?



О: Погрешно разбиране на материята. Както казах, в момента децата използват интернет основно за забавление, обаче ако дефинираме тяхното разбиране за забавление, ще се разочароваме. Даже бих дал съвет на родителите да започнат да се обучават, как да разберат какво прави детето им в интернет. Например в YouTube има около 60 деца от Свиленград, които имат канали и 70% от тях не са много прилични (използвам умишлено този мек израз). С други думи, ако децата им се насочат към подобни обучения, това би подобрило представата им и възможности за използване на интернет в една много по-полезна светлина.


В: Ти и екипът ти сте прекрасен пример и модел за развитие на дигиталното предприемачество. Какво би ги посъветвал тези, които имат желанието и дарбата да се развият  в тази област или конкретно в сферата на програмирането?



О: Понеже са малки, няма как да им дам съвет да работят здраво, защото това правя аз. 16 часа дневно, 6 или понякога 7 дни седмично, 24/7 има връзка с мен от страна на клиентите ни. Тук обаче е важно да спомена, че от тези 16 часа дневно аз прекарвам около 2 часа в обучение и така от 2016 година, а между 2012 година до 2015 година по 12 часа учех, а практиката беше само допълнение.
Обучението е ключово към успеха, защото никой няма да те покани да бъдеш лектор пред 500 човека, ако не знае, че знаеш. Ще завърша с един израз, който много обичам: “Аз знам, че другите знаят, че аз знам, защото наистина знам”, а за да знаеш трябва да учиш.


Коментари

Публикуване на коментар